menumenumenumenumenumenumenumenumenu menu

NYHEDER

Professionalisering af lærerrollen gennem fælles forberedelse

Erhvervsuddannelsers succes starter i folkeskolen – se bare i Schweiz

Transfer i forbindelse med kompetenceudvikling i praksis

.... nyhedsarkiv

NYHEDSBREV

Seneste nyhedsbrev (pdf)

Tilmeld nyhedsbrev

Nyhedsbreve - oversigt
20-01-2014

Erhvervsuddannelsers succes starter i folkeskolen – se bare i Schweiz

I Schweiz gennemfører knap to tredjedele af en ungdomsårgang en erhvervsuddannelse – i Danmark er det knap 20%. Det er så at sige hovedvejen fra folkeskolen til arbejdsmarkedet. Samtidigt har der i snart 20 år været en mulighed for, at de unge samtidigt med svendebrevet får sig en gymnasial eksamen – en vigtig inspirationskilde til EUX i Danmark. Erhvervsuddannelserne har høj prestige, og der er et stærkt fælles commitment mellem virksomheder, myndigheder, arbejdsmarkedets parter og erhvervsskolerne.

Siden Kubix publicerede rapporten ’Robuste erhvervsuddannelser – inspirationer udefra’, har vi fået mange nysgerrige henvendelser, om hvordan det dog kunne lade sig gøre, at erhvervsuddannelserne kunne spille en så afgørende rolle i et af verdens mest konkurrencedygtige lande. Robuste erhvervsuddannelser – inspirationer udefra Rapport

Erhvervsuddannelser i Schweiz Se mere

Denne nysgerrighed har blandt ført til, at Bruno Clematide har arrangeret guidede ture for bestyrelserne på TEC, AARHUS TECH og Tech College Aalborg, direktørerne for erhvervsskolerne i Nordjylland og i Region Hovedstaden, samt DI og UU Syd.

De seneste ture har skabt særlig opmærksomhed på, at grundstenen for erhvervsuddannelsernes succes i Schweiz allerede bliver lagt i folkeskolen, hvor klasselærer og erhvervsvejledere systematisk og individuelt forbereder eleverne på valg af erhvervsuddannelse.

Her kan du se en video, hvor Bruno Clematide introducerer til det schweiziske erhvervsuddannelsessystem: Se video.

Berlingske har været med på en af turene, se artiklen her.